Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


    Zöldhullám                            

 

Akár társasházban, akár kertes házban laksz odafigyelsz arra, hogy hova teszed a háztartási szemeted. Nem lehet több kifogásod arra, hogy miért nem dobod a PET palackot vagy a papírdobozt a szelektív gyűjtőkbe. Hazánk ugyan Belgium után jár a környezettudatosságban, de egy magyar szabadalommal már otthon is hatékonyan zsugoríthatod a műanyag palackokat.

Mindenhol a lakosság támogatásának fontosságát említik, de sajnos ezek a rossz tapasztalatok inkább lelassítják, minthogy elősegítenék a szemléletváltást: Európában ugyanis az a tapasztalat, hogy a lakosok többsége a szelektálásra szánt hulladékkal, mindössze száz-kétszáz métert hajlandó megtenni.


Kép PET-ből van a legtöbb

Magyarországon a műanyag csomagolási hulladék 27-30 %-a PET palack, ami számszerűsítve 55-60 ezer tonna azaz 1,4-1,6 milliárd darab palackot jelent. Ezzel, önmagában semmi gond nem lenne, hiszen tőlünk nyugatabbra is fogyasztanak, ásványvizet, üdítőt, szintét PET palackból, ám az már elgondolkodtató, hogy míg hazánkban a kibocsátott PET palackok hasznosítási aránya napjainkban 18-20%, ez az arány Belgiumban például - ahol szinte kiközösítik azt, aki nem zöld - hetven-nyolcvan százalékot tesz ki.

A belgiumi jó példáról a Flandriai régióban élő Ronald Modde a Komposztálás elterjesztéséért nevű szervezet önkéntese mesél, aki állítja: honfitársai roppant lelkesek, ha a recycle azaz az újrahasznosítás kerül szóba, ugyanis a flamand kormányzat (a Belgium északi részén található Flandriát irányító állami szervezet) már 1995-ben létrehozta a szelektív szemét-gyűjtési rendszerét. Ez alapján az összes városban két fajta műanyag zsákba tehetik a szemetet. Az egyik a világoskék PMD zsák, ami a Plastic, Metal and Drinking boxes - azaz a műanyag, fém és italos karton - kifejezések rövidítése, aminek hatvan liter a kapacitása és átszámítva harminc forintba kerül, és amit minden második héten (!) szednek össze, és általában teletömik az emberek.
- A rendszer nagy előnye, hogy rávezetik az embert az átgondolt szemetelésre - mondja Ronald -, ugyanis a sárga zsáknak darabja tizenötször drágább, mint az említett kéké, olyan négyszázötven forintnak megfelelő Ide kerülhet minden egyéb szemét, ami nem PMD típusú, azaz nem újrahasznosítható. De éppen az ára miatt, mindenki kétszer is átgondolja, mi az, amit idedob.

               Mi készülhet a szelektíven gyűjtött hulladékokból?          
PET palackokból újra PET palack, műanyag háztartási eszközök, polár pulóver, DVD-tok
Újságpapírból hullámkarton, kartondoboz, papírtörlő, vécépapír
Fehér üvegből befőttesüveg, ásványvizes, üdítős és szeszesitalos üvegpalackok
Színes üvegből szeszesitalos üvegpalackok

Italos kartondobozokból hullámkarton, kartondobozok, bútorlapok